luni, 17 iunie 2013

Cangurul

         Cangurul este un mamifer marsupial si inferior ,este de mărime medie și moderat mare, având înălțimea de la 0,9 m până la 3 m și masa de la 3 kg până la 150 kg, în funcție de specie și de sex.Mai sunt denumiți macropozi, care înseamnă picior mare. Din cauza dimensiunilor picioarelor.Astfel, ei folosesc sincronizat ambele membre inferioare pentru a parcurge o distanță terestră. Culoarea blănii cangurilor poate fi de mai multe culori în dependență de specie: cenușie, brună, brună-roșietică, brună-gălbuie, albastră-deschisă sau neagră. Cangurii au foarte bine dezvoltat auzul și văzul.
         Când englezii au ajuns în Australia au văzut un animal ciudat ce sărea. Au întrebat băștinașii prin semne, care este numele animalului. Răspunsul primit a fost "Kan-ghu-ru", iar colonizatorii au luat ca atare denumirea, crezând că așa se numește marsupialul. După mult timp cercetătorii au constatat că, de fapt, cuvântul însemna:"Nu inteleg!".
         Sezonul de împerechere la canguri are loc de obicei în timpul anotimpului ploios.La naștere puiul este incomplet dezvoltat; el este mic, golaș, fără ochi și urechi, cu membrele nedezvoltate. Mama îl ia cu gura și îl introduce în punga abdominală numită marsupiu, de unde și denumirea grupului de animale marsupiale. Buzele puiului concresc cu mamelonul mamei și astfel laptele se scurge direct în gura lui; el rămâne prins de mamelon până la dezvoltarea completă, care are loc după 8-9 luni, când părăsește punga hrănindu-se singur. În pungă se întoarce numai în caz de primejdie.
          Cangurii sunt animale erbivore rumegătoare,deci mănâncă plante și ierburi.
          Cangurii pot fi găsiți în : Australia,Tasmania si Noua Guinee.
          Până la venirea europenilor în Australia , erau 53 de specii de canguri, iar de atunci au dispărut 8 specii, astăzi existând numai 45 de specii. Iar multe din speciile actuale de canguri se află într-un anumit grad de risc.In Australia traiesc in centrul tarii dar si pe langa orasele din vest
          Cangurul este un animal de multe ori prietenos, dar în majoritatea timpului devine agresiv când vine vorba să-și apere puii, să ocupe teritoriul, sau să se reproducă.
          Cangurii se clasifică după mărimea lor, aceștia putând să difere de culoare, vârstă și mediul din care este înconjurat. Acesta are culoare asemănătoare locului unde trăiește (mediul). Se clasifică ușor, uneori chiar și după coadă.Este considerat un animal marsupial și este superior ornitorincului, pentru că acesta naște puii incomplet dezvoltați, care rămân până la vârsta de 9 luni prinși de mamelă. Acesta se întoarce doar în cazuri de primejdie și de urgență în marsupiul femeii stand acolo pana trece pericolul.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu